Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: Η αντιπρόεδρος της EΕ V. Reding συναντά τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη

Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντά τους πολίτες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για να ακούσει τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους για το μέλλον. Στις 22 Μαρτίου 2013, η αντιπρόεδρος Viviane Reding θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσει με περισσότερους από 500 πολίτες.
Η αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας, Viviane Reding, δήλωσε τα εξής: «Πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη για να ακούσω τους πολίτες και να συμμετάσχω σε απευθείας διάλογο μαζί τους. Πρέπει να συζητάμε περισσότερο με τους Έλληνες και όχι απλώς να συζητάμε για αυτούς. Πηγαίνω στην Ελλάδα ως φίλη και μεταξύ φίλων πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια: δεν υφίσταται άλλη εναλλακτική λύση από τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες για να εξασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα πληρώσουν τα λάθη των προηγούμενων γενιών. Η ΕΕ βοηθά την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία».
Η συζήτηση στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το κατάλληλο μέρος: Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα και ένα από τα μεγαλύτερα φοιτητικά κέντρα στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Η πόλη αυτή φιλοξενεί τους περισσότερους φοιτητές στην Ελλάδα. Οι φοιτητές αποτελούν την επόμενη γενιά ηγετών και ο διάλογος θα είναι μια ευκαιρία για αυτούς να αρχίζουν να επηρεάζουν το μέλλον τους.
Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και το μέλλον της Ένωσης θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ της Αντιπροέδρου Reding και των πολιτών. Τη συζήτηση θα ανοίξουν η αντιπρόεδρος Reding και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης οι Ελληνες ευρωβουλευτές Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ιωάννης Τσουκαλάς και Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Φίλιος Στάγκος.
Τη συζήτηση μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει ζωντανά μέσω web stream. Οι πολίτες από όλη την Ευρώπη μπορούν επίσης να συμμετάσχουν μέσω του Twitter με το @DialogosPoliton και με τη χρήση της ετικέτας (hashtag) #EUDeb8.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων;

Τα σχόλια των πολιτών κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα βοηθήσουν την Επιτροπή να καταστρώσει τα σχέδιά της για τη μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Ένας από τους βασικούς στόχους των διαλόγων θα είναι η προετοιμασία του εδάφους για τις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.
Οι εκλογές του επόμενου έτους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αφορούν ευρωπαϊκά θέματα και όχι τα προβλήματα των Ελλήνων ή άλλων πολιτών με την κυβέρνηση της χώρας τους. Θα πρέπει να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή διάσταση ώστε ο Έλληνας ψηφοφόρος να γνωρίζει ότι δεν ψηφίζει απλά ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα αλλά μια οικογένεια κομμάτων που ακολουθούν μια πολιτική γραμμή στην Ευρώπη.
Παράλληλα με τους διαλόγους, η Επιτροπή λαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών εκλογών. Στις αρχές Μαρτίου, η Επιτροπή ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να ορίσουν υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα επιθυμούσε μια πραγματική ευρωπαϊκή συζήτηση, όπου το πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων θα καθορίζει με σαφήνεια το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί επίσης να άρει τα εμπόδια στα οποία προσκρούουν οι πολίτες. Η έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ περιγράφει 25 συγκεκριμένες δράσεις για την άρση των εμποδίων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ όταν ασκούν το δικαίωμά τους για ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ. Μία από αυτές τις δράσεις έχει ως στόχο να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του ότι έχουν την ιθαγένεια της ΕΕ και των σχετικών δικαιωμάτων, καθώς και του τι σημαίνουν αυτά τα δικαιώματα στην καθημερινή τους ζωή.
Κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών, γύρω στις 9 Μαΐου 2013, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει δεύτερη έκθεση σχετικά με την ιθαγένεια της ΕΕ, στην οποία θα γίνεται απολογισμός των 25 δράσεων που παρουσιάστηκαν το 2010 και θα σκιαγραφήσει 12 νέες συγκεκριμένες δράσεις για την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ. Τα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαδικτυακής διαβούλευσης και κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα χρησιμεύσουν ως βάση για τη σύνταξη αυτής της έκθεσης και θα διαμορφώσουν την πολιτική της Επιτροπής σχετικά με την ιθαγένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου