Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Αϊβαλί – γη τής Αιολίας

Εκδήλωση τής «Μαγναύρας» στην Διακίδειο Σχολή, με ομιλήτρια την Αγγελική Ράλλη

Του Στέφανου Σκαρπέλλου

Ο κύκλος «Μαγναύρα» για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό με την συνεργασία τής Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών διοργανώνει εκδήλωση – αφιέρωμα στην μικρασιατική πόλη των Κυδωνιών, γνωστή και ως Αϊβαλί, με θέμα: «Αϊβαλί – Γη τής Αιολίας».
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τής Σχολής (Κανάρη 58), την προσεχή Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 και ώρα 8 μ.μ., κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Καθηγήτρια τής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας τού Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αγγελική Ράλλη. Ταυτόχρονα θα παρουσιασθεί σχετικό με το θέμα φωτογραφικό υλικό.
Η ομιλήτρια θα επιχειρήσει μιαν εμπεριστατωμένη αναφορά στην ιστορία, την κοινωνική ζωή, την οικονομία και την εκπαιδευτική πολιτική τού τόπου κατά τον 19ο και τις αρχές τού 20ού αιώνα, καθώς και στην καταστροφή τού 1922. Και έχει ιδιαίτερη αξία αυτή η παρουσίαση, γιατί μέσα από την γνώση κρατιούνται οι αναμνήσεις ζωντανές για αυτό που ήταν κάποτε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός. Μέσα από την γνώση και την υπενθύμιση κρατούνται ζωντανές οι αλησμόνητες πατρίδες...
Ο κύκλος «Μαγναύρα» ενημερώνει πως η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 2610 225180 (ώρες καταστημάτων) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση magnavra@gmail.com.

Η ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ

Η Καθηγήτρια κ. Αγγελική Ράλλη χρημάτισε επί σειράν ετών Πρόεδρος τού Τμήματος Φιλολογίας και σήμερα είναι εκλεγμένη στην Διοικούσα Επιτροπή τού Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Θεωρητική Γλωσσολογία (Μορφολογία, σχέσεις Μορφολογίας με Σύνταξη και Φωνολογία, Ιστορική Γλωσσολογία στον τομέα τής Μορφολογίας, Τυπολογία, Νεοελληνικές Διαλέκτους) και την Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία (Υπολογιστική Γλωσσολογία).
Η ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο τού Mοντρεάλ, πέρασε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υπηρέτησε ως Λέκτωρ και Επίκουρη Καθηγήτρια (1990-1997), για να συνεχίσει μέχρι σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Πλούσιο είναι το διδακτικό και επιστημονικό της έργο. Υπεύθυνη ή συνεργάτιδα ερευνητικών προγραμμάτων, με πλήθος δημοσιεύσεων (συγγραμμάτων, επιμελειών τόμων, άρθρων, βιβλιοκρισιών και Πανεπιστημιακών Παραδόσεων), μέλος εγκύρων επιστημονικών εταιρειών, με πολλές συμμετοχές σε συνέδρια ως ομιλήτρια, μέλος ή διοργανώτρια κ.ο.κ.
Η κ. Ράλλη κατάγεται από την Λέσβο και ως εκ τούτου είναι εύλογη η ενασχόλησή της με τις διαλέκτους τής περιοχής, πέρα των καθαρώς επιστημονικών, και για συναισθηματικούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτής τής δουλειάς της έχει επιτύχει την καταγραφή και διάσωση τού μικρασιατικού ιδιώματος των Κυδωνιών (Αϊβαλιού) και Μοσχονησίων, που τελεί υπό εξαφάνιση, αφού οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και οι απόγονοί τους έχουν σχεδόν αφομοιωθεί με τον γηγενή πληθυσμό. Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη σε χωριά τής Λέσβου των οποίων ο πληθυσμός κατάγεται από τις Κυδωνιές και τα Μοσχονήσια.
Έχει επίσης προχωρήσει στην καταγραφή και μελέτη τού ιδιώματος τής Ανατολικής Λέσβου, το οποίο είναι συγγενές με το μικρασιατικό ιδίωμα των Κυδωνιών και Μοσχονησίων. Άλλωστε μετά την Καταστροφή τού 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, η διάλεκτος μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Λέσβο.
Η έρευνα συνεχίζεται και εμπλουτίζεται με καταγραφή και νέων ομιλητών – όσων φυσικά ελαχίστων έχουν απομείνει που γνωρίζουν τις διαλέκτους αυτές...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου