Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Πρώτα να νικήσουμε τον φόβο μας, το συμπέρασμα της εκδήλωσης για το μελάνωμα

klampnew.blogspot.gr

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΛΑΜΠΑΝΙΣΤΗ

Οπως το δέρμα προστατεύει τα εσωτερικά μέλη του σώματός μας έτσι και εμείς οφείλουμε να προσέχουμε το δέρμα μας από τον ήλιο. Είναι το γενικό συμπέρασμα της χθεσινής ιατροκοινωνικής εκδήλωσης του Δήμου Ναυπάκτου και του Ομίλου ΑγκαλιάΖω Πάτρας στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα, με θέμα το μελάνωμα. Ολοι οι ομιλητές ιατροί τόνισαν πως σε ποσοστό 97% είναι ιάσιμο το μελάνωμα. Επομένως η έγκαιρη διάγνωση σώζει.
Προϋπόθεση για αυτό είναι να νικήσουμε το φόβο μας. "Να μην αφήσουμε τον εαυτό μας να διαλύεται στον φόβο. Να έχουμε εκλογικευμένο φόβο" όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου π. Θωμάς Βαμβίνης. Η ψυχολογία νικά πολλές ασθένειες τόνισε και ο ίδιος ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος στον χαιρετισμό του. Ανέφερε δε, αποδεικνύοντας τα όσα υποστήριξαν οι γιατροί,  την περίπτωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, ο οποίος θεραπεύθηκε εντελώς από το μελάνωμα που αντιμετώπισε προ εικοσαετίας.
klampnew.blogspot.gr
Χαιρετισμό στην εκδήλωση επίσης απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Κώστας Σταυρόπουλος και ο αντιδήμαρχος Δωρίδος Ανδρέας Ευσταθίου.
Ο κοινωνικός λειτουργός του Ομίλου ΑγκαλιάΖω αναφέρθηκε κυρίως στον προληπτικό έλεγχο και στον φόβο. Η δερματολόγος Αγγελική Μήτροβα ανέφερε πως το 2010 στις ΗΠΑ υπήρξαν 74.000 νέα περιστατικά μελανώματος και 7.600 θάνατοι. Οι παράγοντες που το δημιουργούν είναι το άγχος, το στρες, η κακή διατροφή, τα γονίδια, η έκθεση στον ήλιο και το ανοιχτόχρωμο δέρμα. Θα πρέπει όσοι έχουν στο σώμα τους πάνω από 50 ελιές να το ελέγξουν. Διευκρίνισε ότι στο 97% του ποσοστού που βρίσκεται στο αρχικό στάδιο θεωρείται ιάσιμο, ενώ σε 80% αντιμετωπίζεται επιτυχώς.
klampnew.blogspot.gr
Η πλαστική χειρουργός Δήμητρα Τσιλιμπότη που αναφέρθηκε στη θεραπευτική αντιμετώπιση του μελανώματος-καρκίνου του δέρματος είπε ότι το 75% των περιπτώσεων ανήκει στον βασικοκυτταρικό τύπο μελανώματος. Η ίαση αυτού φθάνει στο 90-95%. Στο δεύτερο τύπο είναι ο ακανθοκυτταρικός τύπος και μετά το μελάνωμα, το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει στον θάνατο σε ποσοστό 5%.
Η πρόεδρος του ΑγκαλιάΖω Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη καυτηρίασε την απουσία της πολιτείας στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Ομιλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: "Δίνουμε τον εαυτό μας γι' αυτό που έπρεπε να κάνει η πολιτεία. Σε πρόσφατη εκδήλωση στην Πάτρα μόνο ο ΠΕΣΥΑΡΧΗΣ έδωσε το παρών. Ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε έρχονται για βοήθεια (τρόφιμα κ.λπ.) αξιοπρεπείς άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν άλλοτε χωρίς την ανάγκη βοήθειας".
klampnew.blogspot.gr
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός ιατρός Γιώργος Κοκκίνης. Στο τέλος υποβλήθηκαν ερωτήσεις από το κοινό στους ιατρούς. Παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Ναυπακτίας Ιωάννης Μπουλές.
Προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή εθελόντριες του Ομίλου στο λιμάνι και στην κεντρική πλατεία Φαρμάκη της Ναυπάκτου ενημέρωσαν τους πολίτες για τον κίνδυνο του μελανώματος, διανέμοντας μέσω περιπτέρου που είχαν στήσει, φυλλάδια.


klampnew.blogspot.gr
klampnew.blogspot.gr
klampnew.blogspot.gr
klampnew.blogspot.gr

klampnew.blogspot.gr
klampnew.blogspot.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου