Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Ο Απ. Παύλος Πατρών κέντρισε το ενδιαφέρον πιστών από όλη την πόλη, στην περιφορά του Επιταφίου (φωτ. + βίντεο)

klampnew.blogpost.gr
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την περιφορά των επιταφίων σε όλη την Πάτρα. Από νωρίς το απόγευμα ιδρύματα και εταιρείες, όπως η Αχάϊα Κλάους, τέλεσαν την ακολουθία του όρθρου του Μ. Σαββάτου. Εκατοντάδες ενοριτών και αρκετών φίλων από όλη την Πάτρα του παραδοσιακού πλέον τρόπου που τελούνται οι ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος στον κεντρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Πατρών παρακολούθησαν το Αρατε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσηται ο Βασιλεύς της δόξης. 

Μετά την επιστροφή του Επιταφίου στον ναό τελείται από τον προϊστάμενο του ναού π. Νικόδημο Πετρόπουλο και το διάκονο π. Αθανάσιο Τσάμπρα το "Αρατε πύλας", όπως στα εγκαίνια του νέου ναού. Γι΄αυτό τον λόγο μετά την έξοδο του Επιταφίου δεν μένει κανείς στο εσωτερικό του ναού. Κατόπιν περνούν οι πιστοί κάτω από τον Επιτάφιο, εισερχόμενοι στον ναό. Φέτος ο Επιτάφιος, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, στολίζεται από το Ανθοπωλείο Ανεμώνη και οι ενορίτες προσφέρουν τον όβολό τους. Ηταν κατάφορτος από γαρίφαλα και κόκκινα κρίνα σχημάτιζαν τον σταυρό.
klampnew.blogpost.gr

Εκεί θα γίνει η τελετή της Αναστάσεως και την Κυριακή του Πάσχα ο Εσπερινός της Αγάπης. 
Στη διάρκεια που ο ιεροψάλτης διαβάζει τον Απόστολο "Αδελφοί μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί. Εκκαθάρατε ουν την παλαιάν ζύμην ίνα ήτε νέον φύραμα, καθώς έστε άζυμοι, και γαρ το Πάσχα ημών υπέρ ημών ετύθη, Χριστός" ο π. Νικόδημος με νερό και αλεύρι από την ωραία πύλη αναπιάνει προζύμι, το οποίο την Κυριακή του Θωμά θα το μοιράσει στις γυναίκες για το ζύμωμα του προσφόρου. Επίσης πετά στο εκκλησίασμα πορτοκάλι το οποίο έχει αγιασθεί από τον αγιασμό των Θεοφανείων.     
 
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου