Κυριακή 12 Μαΐου 2013

«Ο Καβάφης στο φως και στην σκιά»

klampnew.blogspot.gr

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών τιμά τον ποιητή τού Μείζονος Ελληνισμού


Του Στέφανου Σκαρπέλλου
Έτος Καβάφη φέτος και το Αρσάκειο Γυμνάσιο τής πόλης μας επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του για να τιμήσει επαξίως τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή. Η αφιερωματική εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την γέννησή του θα πραγματοποιηθεί στην Εστία Επιστημών (στον χώρο των Αρσακείων Σχολείων στο Πλατάνι), την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 και ώρα 8.30 μ.μ.Με το μαθητικό δυναμικό τού Αρσακείου συμπράττει και ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Νινιός, που θα ενσαρκώσει τον ρόλο τού ποιητή. Συγκεκριμένα, μετά τους χαιρετισμούς από την Διευθύντρια τού Γυμνασίου κ. Κατερίνα Γεωργίου και την Προϊσταμένη Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Σοφία Χριστοπούλου, μαθητές και μαθήτριες τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών θα αποδώσουν δραματοποιημένα αποσπάσματα ποιημάτων τού Αλεξανδρινού με γενικό τίτλο: «Ο Καβάφης στο φως και στην σκιά».
Το υλικό αντλείται από τα ποιήματα: «Τα Παράθυρα», «Για να ’ρθουν», «Κεριά», «Φωνές», «Εκόμισα εις την Τέχνη», «Ζωγραφισμένα», «Το πρώτο σκαλί», «Μάρτιαι ειδοί», «Όσο μπορείς», «Θάλασσα τού Πρωιού», «Μελαγχολία Ιάσονος Κλεάνδρου, ποιητού εν Κομμαγηνή, 595 μ.Χ.», «Επέστρεφε», «Καισαρίων», «Γκρίζα», «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Η πόλις», «Τρώες», «Τείχη», «Η Σατραπεία», «Che fece... il gran rifiuto», «Θερμοπύλες», «Από τες εννιά», «Πολύ σπανίως» και «Ιθάκη».
Οι σολίστ και η χορωδία τού Σχολείου θα αποδώσει τα μελοποιημένα ποιήματα: «Κεριά», «Φωνές», «Όσο μπορείς», «Επέστρεφε», «Τείχη», «Θερμοπύλες», «Ιθάκη», σε μουσική Αθ. Σίμογλου (με προσαρμογή για χορωδία Θ. Ορφανίδη) και «Γκρίζα» σε μουσική Χρ. Νικολόπουλου.

Θα απαγγείλουν και θα τραγουδήσουν οι μαθητές:

Από την Β΄ Γυμνασίου: Γιαπιτζή – Παπανδρέου Άννα, Λουκοπούλου Χριστίνα, Μαρούδα Αλεξάνδρα, Πολίτη Αγγελική, Χαμακιώτη Μυρσίνη.
Από την Γ΄ Γυμνασίου: Γιαννοπούλου Ειρήνη, Καραπάνος Παναγιώτης, Κεκάτου Δήμητρα, Κολοκυθοπούλου Παναγιώτα, Κωνσταντίνου Μαρίνα, Λιακοπούλου Αγγελική, Μαρούδα Ιωάννα – Μαρία, Μέγγος Μάριος – Ηλίας, Μοίραλη Λυδία, Μπίρμπας Κυριάκος, Παπάς Δημήτρης, Πετροπούλου Μυρτώ, Σουβαλιώτη Κατερίνα, Τρασάνη Σπηλιανή – Κλαρίσα, Χλιάπα Λήδα – Καλλιόπη.

Στην χορωδία συμμετέχουν επιπλέον και οι ακόλουθοι μαθητές:

Α΄ Γυμνασίου: Αγαλιώτη Σοφία, Αθανασοπούλου Ιουλίτα, Ανδρουτσέλη Θεανώ, Αντωνακοπούλου Δανάη, Θεοφιλά Όλγα, Θούα Ηλιοστάλακτη, Καραζέρη Ζωή, Λαϊνάς Γιώργος, Παλούμπη Νίκη, Παπαντωνόπουλος Θεόδωρος, Σαμούτ – Μπατίστας Αλέξης.
Β΄ Γυμνασίου: Κολομόνδου Ζωγραφιά, Ροκκά Ναταλία.
Γ΄ Γυμνασίου: Γράψα Αθηνά, Γώγου Ιωάννα, Ζαμπάρα Σοφία, Καρδαράκου Ασημίνα, Λαγοπαναγιωτοπούλου Ελισάβετ, Μαγειροπούλου Αθηνά, Μαρλαφέκα Ειρήνη, Πανά Μαριάνθη, Πετράκη Νεφέλη.
Την επιμέλεια των κειμένων έχει η Διευθύντρια κ. Κατερίνα Γεωργίου, φιλόλογος. Την γενική επιμέλεια τής εκδήλωσης οι φιλόλογοι: Χαρά Παλυβού, Κατερίνα Γεωργίου. Την σκηνοθετική επιμέλεια η θεατρολόγος Γιούλη Δούβου. Την διδασκαλία τής χορωδίας η καθηγήτρια Μουσικής Λάρα Λυμπεροπούλου. Σολίστ: η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας – σοπράνο Δώρα Ζήκου και ο θεολόγος – καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Σπύρος Σκιαδαρέσης.
Την χορωδία θα πλαισιώσουν οι μουσικοί: Διονύσιος Ανδρουτσάκης (βιολοντσέλο) και Σάνη Πέττα (μαντολίνο). Στο φλάουτο η μαθήτρια Κλαρίσα Τρασάνη.

«ΙΔΑΝΙΚΗ ΦΩΝΗ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ»

Παράλληλα με την εκδήλωση το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών εξέδωσε και ένα αφιερωματικό τεύχος για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, που θα δοθεί στους προσκεκλημένους την βραδιά τής εορτής.
Πρόκειται για μιαν ολοκληρωμένη και καλαίσθητη μονογραφία, που μέσα από τις πηγές και την σπάνια εικονογράφηση επιχειρεί μιαν λιτή περιδιάβαση στον βίο και το έργο τού ποιητή τού Μείζονος Ελληνισμού, μέσα από κείμενα μεγάλων διανοητών. Την επιμέλεια τού εντύπου είχαν η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Κατερίνα Γεωργίου, η φιλόλογος κ. Χαρά Παλυβού, με την συνεργασία των μαθητών τής Β΄ και τής Γ΄ τάξης.
Στο προλογικό σημείωμα τού εντύπου η κ. Γεωργίου αναφέρει τα εξής:
«Έχοντας την πεποίθηση ότι ο λόγος ενός τόσο βαθυστόχαστου ποιητή είναι πηγή διδαχής, νουθεσίας μνήμης και παιδείας ήθους, «τολμήσαμε» να σκύψουμε πάνω από το έργο του και να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να τον γνωρίσουν και να τον αγαπήσουν. Με το παρόν έντυπο δεν αποσκοπούμε σε μια ενδελεχή μελέτη τού Κ.Π. Καβάφη. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα κινήσουμε το ενδιαφέρον για μια περαιτέρω ποιητική ανάγνωση και βαθύτερη γνωριμία με τον ποιητή τής Ιστορίας, των παθών και τού μέλλοντος. Τον ποιητή τού μείζονος ελληνισμού, που με ορμητήριο την Αλεξάνδρεια κατέκτησε την οικουμένη και την αιωνιότητα. 
Τον ποιητή που είναι επίκαιρος περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γιατί η ποίησή του εμπεριέχει την αγάπη για τον άνθρωπο και τα οικουμενικά ιδανικά και μπορεί να γίνει ένα σκαλοπάτι στην εξέλιξή μας και στην αναζήτηση τού καλύτερου και ωραιότερου σε μια εποχή που ταλανίζεται από δυσκολίες. Μπορεί να γίνει το στήριγμά μας στις δύσκολες αυτές στιγμές, αλλά και η φωνή τής συνείδησής μας».
klampnew.blogspot.gr

* Στην φωτογραφία στιγμιότυπο από πρόβα των μαθητών με τον Γιώργο Νινιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου