Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Με κάθε επισημότητα γιορτάζεται στην Αχαΐα η Ζωοδόχος Πηγή. Επίκεντρο η «Παναγία η Τρυπητή»

Το επίκεντρο του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής, αύριο Παρασκευή της Διακαινησίμου, στον νομό Αχαΐας είναι το Αίγιο, αφού τιμάται η πολιούχος της «Παναγία η Τρυπητή», όπου και το Ιερό προσκύνημά της. Στην Πάτρα πανηγυρίζει ο ιερός ναός που βρίσκεται στο Κάστρο του Ρίου με κάθε επισημότητα. Στα Σαγέικα ο ομώνυμος ναός επίσης πανηγυρίζει με καλλίφωνους ιεροψάλτες. Ηδη αρκετοί πατρινοί με ιδιωτικά μέσα θα μεταβούν απόψε για την ολονυκτία. Αύριο, ανήμερα της εορτής αναμένεται να προσέλθουν πιστοί από όλη την Ελλάδα.
Εχει καθιερωθεί ως προσκύνημα, όπου η προσέλευση των πιστών δεν περιορίζεται μόνο την ημέρα της πανήγυρης αλλά όλο το έτος. Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής.  
Η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εξέδωσε το εξής πρόγραμμα ιερών ακολουθιών: 

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΠΕΜΠΤΗ ΔΙAKAΙNHΣΙMOY
ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ: Αφ' εσπέρας και ώρα 7μ.μ. θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου, συμπαραστατούμενου και υπό άλλων Αρχιερέων.
Τους εκκλησιαστικούς ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία του συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου Ιωάννης ο Κουκουζελής υπό τη διεύθυνση του προέδρου κ. Φωτίου Θεοδωρακοπούλου.
OΛOΝYKTΙOΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑ: Περί ώρα 11μ.μ. θα τελεσθεί ολονύκτιος κατανυκτική Αγρυπνία, ήτοι Παράκλησις, Όρθρος & Θεία Λειτουργία. Πέρας ολονυκτίας, περί ώρα 02:30 πρωινή.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ THΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων αυτώ των προσκεκλημένων Αρχιερέων Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά τα ακόλουθο πρόγραμμα:
ΟΡΘΡΟΣ
ΩΡΑ 7.00π.μ.: Έναρξη Όρθρου.
ΩΡΑ 7.30π.μ.: Προσέλευση των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.
ΩΡΑ 8.20π.μ.: Έναρξη Θείας Λειτουργίας.
ΩΡΑ 9.30 έως 9.45π.μ.: Αφίξεις επισήμων.
ΩΡΑ 10:30π.μ. περίπου: Απόλυση Θείας Λειτουργίας.
ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
ΩΡΑ 10.45π.μ.: Εκκίνηση της Ιεράς πομπής.
Η Ιερά πομπή θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου και θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία. Ακολούθως η Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί επί ανοικτού αυτοκινήτου και θα κατάληξη στο Ιερό Προσκύνημα, δια της καθιερωμένης διαδρομής.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ: Οι προς την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος οφειλόμενες τιμές θα αποδοθούν υπό τιμητικών αγημάτων του Πεζικού, του Π. Ναυτικού και της Π. Αεροπορίας. Κλήθηκαν να συμμετάσχουν και Φιλαρμονικές.
ΤΕΛΕΤΑΡΧΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος.
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Η προϊστάμενη του τμήματος υποστήριξης και οι υπάλληλοι, Χρήστος Τρίψας, Αριστομένης Σταματόπουλος.
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Περί ώρα 7:00μ.μ. της ίδιας θα ψαλλεί Εσπερινός, χαιρετισμοί και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ (12-5-2013)
Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο κέντρο του Ναού και στη διάθεση των ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως και περί ώρα 7:00μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αμβροσίου, θα ψαλλούν οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου - Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί και πάλι στον θρόνο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου