Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Διαπολιτισμικός διάλογος Ελλάδας - Φινλανδίας (φωτ.)

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (MKO) πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Διαπολιτισμικός Διάλογος Ελλάδας - Φινλανδίας», το περασμένο Σάββατο 27/04/2013, στην Αίθουσα Αίγλη - Veso Mare. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig, Σχέδια Εθελοντισμού + 50 Enhancing of Finland – Greece Cultural Heritage “EnHanCe”, σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων, Αντιδημαρχία Υποστήριξης Δημότη Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων & Ένταξης Μεταναστών.
Ο Διαπολιτισμικός διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Φιλανδία ξεκίνησε και επετεύχθη μέσω αυτού του Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig ENHANCE.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και 6 Φινλανδοί εθελοντές: Raija Keihänen-Ekstam, Rafik Neuman, Pentti Viluksela, Mia Hansson, Sinikka Siekkeli, Kaija Kangasniemi, οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη μας από τις 14/04/2013 προσφέροντας εθελοντική εργασία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι Φινλανδοί εθελοντές παρουσίασαν τον επικό τους ποιητή Kalevala.

Συγκεκριμένα: απήγγειλαν αποσπάσματα από τους μύθους του Kalevala, οι οποίοι αναφέρονται στη δημιουργία του κόσμου. Επίσης, οι Φινλανδοί χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με τις εθνικές τους ενδυμασίες, τραγούδησαν παραδοσιακά φινλανδικά τραγούδια, κάλεσαν το κοινό να συμμετάσχει με κίνηση σε παντομίμα αναπαριστώντας ήρωες από τους μύθους του Kalevala.
Αντίστοιχα, οι Έλληνες απήγγειλαν αποσπάσματα από την Ιλιάδα του Ομήρου με την επιμέλεια της φιλολόγου Δήμητρας Αλεξίου και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και εθελοντών του Αχαϊκού Ινστιτούτου Νίκης Ευσταθοπούλου, Σπυριδούλας Λαιζηνού, Άννας Κόκκαλη, Ακριβής Αδαμοπούλου και Χριστίνας Γεωργοπούλου.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε ο Όμηρος σε περίληψη και οι βασικοί χαρακτήρες της Ιλιάδας: Έκτορας, Πάρης, Ελένη, Αγαμέμνονας, Αχιλλέας, Ανδρομάχη, καθώς και οι επιρροές του Ομήρου στην τέχνη. Την εκδήλωση οργάνωσε η Πρόεδρος του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Κυριακή Βαμβακά & η συνεργάτης Μαριονίκη Μπρομπονά.
Το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων με τον Χ. Γιαννόπουλο παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και στο τέλος κάλεσε τους Φινλανδούς και τους Έλληνες να χορέψουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν φινλανδικά & ελληνικά εδέσματα.

Επίσης, συγκεντρώθηκαν αντικείμενα ώστε να δοθούν σε άπορους συμπολίτες μας σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Ε, Εθελοντές του Δήμου Πατρέων. 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου