Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Επτά εξαιρετικές ταινίες του προγράμματος MEDIA συναγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα

klampnew.blogspot.gr
Δεκατρείς ταινίες που έχουν υποστηριχθεί από το πρόγραμμα MEDIA   (αρκτικόλεξο για τον όρο «Mesures pour encourager le développement de l´industrie audiovisuelle» — Μέτρα για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κινηματογράφο θα προβληθούν στην μεγάλη οθόνη στο 66ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών (15-26 Μαΐου), μεταξύ των οποίων επτά ταινίες συναγωνίζονται για το διακεκριμένο βραβείο του Χρυσού Φοίνικα. 
Μεταξύ αυτών είναι η ταινία Le Passé του Asghar Farhadi, που ήταν ο νικητής του περυσινού βραβείου MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καλύτερο σχέδιο νέας ταινίας. Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, θα απονείμει το βραβείο MEDIA της ΕΕ για το 2013 στον Δανό σκηνοθέτη Thomas Vinterberg κατά τη διάρκεια του «ευρωπαϊκού ραντεβού» την Κυριακή 19 Μαΐου.«Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι οι ευρωπαϊκές ταινίες που έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα MEDIA είναι και πάλι στο προσκήνιο στο πλαίσιο του φεστιβάλ των Καννών. Το MEDIA αντιπροσωπεύει μια ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανία κινηματογράφου και την πολιτιστική πολυμορφία. Θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες μας στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Οι ταινίες μας έχουν διακριθεί στο φεστιβάλ των Καννών και είμαι βέβαιη ότι η φετινή χρονιά δεν θα αποτελέσει εξαίρεση», δήλωσε η Ανδρούλλα Βασιλείου.
Εκτός από τις επτά ταινίες που συναγωνίζονται στο πλαίσιο της Επίσημης Επιλογής, υπάρχουν τέσσερις ταινίες MEDIA στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου του Σκηνοθετών, μία στο πλαίσιο του Un Certain Regard (ένα κάποιο βλέμμα) και μία στη La Semaine de la Critique (Εβδομάδα Κριτικής), που αποσκοπεί στην ανακάλυψη νέων ταλέντων. Εννέα από τους τελευταίους 12 νικητές του Χρυσού Φοίνικα έχουν λάβει υποστήριξη από το πρόγραμμα MEDIA, συμπεριλαμβανομένου του Michael Haneke που διαγωνίσθηκε με την ταινία Amour πέρυσι.

Ευρωπαϊκό ραντεβού στις Κάννες

Το ετήσιο ευρωπαϊκό ραντεβού στις Κάννες θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Μαΐου. Το Ραντεβού αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων που συνδέονται με το πρόγραμμα MEDIA και μια ευκαιρία για την Επίτροπο κ. Βασιλείου να συναντήσει τους επαγγελματίες του κινηματογράφου και τους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής. Η Επίτροπος θα μιλήσει σε ένα σεμινάριο σχετικά με την ενίσχυση της πολιτιστικής εξαίρεσης, που φιλοξενείται από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (CNC, Centre National du cinéma de l'image aninmée) στις 20 Μαΐου στις 10 π.μ., και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συνάντηση στρογγυλής τραπέζης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τον κινηματογράφο και άλλες μορφές τέχνης (10:30-μεσημέρι).

Δημιουργική Ευρώπη — το μέλλον του προγράμματος MEDIA.

Το 2014 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το MEDIA, ως μέρος του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Το νέο πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρέχει επιχορηγήσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης του κινηματογράφου, της κατάρτισης και της διανομής, καθώς και για την εκκίνηση ενός νέου ταμείου εγγύησης δανείων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα. Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» αναμένεται να έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, δηλαδή παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 9% σε σύγκριση με τα υφιστάμενα προγράμματα «Πολιτισμός» και «MEDIA».

Ταινίες με την υποστήριξη του MEDIA που επιλέχτηκαν για το φεστιβάλ των Καννών το 2013

Επίσημη Επιλογή

Τίτλος ταινίας, σκηνοθέτης και χώρα παραγωγής. Τα αριθμητικά στοιχεία είναι το ποσό χρηματοδότησης στο πλαίσιο του MEDIA που έλαβε η ταινία μέχρι σήμερα.
Michel Kohlhaas– Arnaud Des Pallieres(Γαλλία / Γερμανία)
Υποστήριξη MEDIA: 57 000 ευρώ

Le passé (The Past) — Asghar farhadi (Γαλλία)
Υποστήριξη MEDIA: 110 000 ευρώ

JEUNE et jolie (Young and Beautiful) — François Ozon (Γαλλία)
Υποστήριξη MEDIA: 52 000 ευρώ


La Grande Bellezza (The Great Beauty) - Paolo Sorrentino (Ιταλία / Γαλλία)
Υποστήριξη MEDIA: 75 000 ευρώ

Borgman - Alex van Warmerdam (Κάτω Χώρες)
Υποστήριξη MEDIA: 44 000 ευρώ

Only God Forgives - Nicolas Winding Refn (Δανία)
Υποστήριξη MEDIA: 60 000 ευρώ

Only Lovers Left Alive –Jim Jarmusch (Ηνωμένο Βασίλειο)
Υποστήριξη MEDIA: 106 000 ευρώ

Un Certain Regard (ένα κάποιο βλέμμα)
L'imageManquante - Rithy Panh(Γαλλία) 
Υποστήριξη MEDIA: 60 000 ευρώ

Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών

The Congres (Le Congrès)- AriFolman(Ισραήλ/Γερμανία/Πολωνία/Γαλλία/Λουξεμβούργο/Βέλγιο)
Υποστήριξη MEDIA: 232 500 ευρώ

Henri - Yolande Moreau(Γαλλία/Βέλγιο)
Υποστήριξη MEDIA:110 000 ευρώ

Last Days on Mars - Ruairi Robinson(Ηνωμένο Βασίλειο)
Υποστήριξη MEDIA: 50 000 ευρώ

Tip Top-SergeBozon (Γαλλία/Βέλγιο/Λουξεμβούργο)
Υποστήριξη MEDIA: 90 000 ευρώ

Εβδομάδα κριτικής

Salvo - Fabio Grassadonia και Antonio Piazza(Ιταλία/Γαλλία)
Υποστήριξη MEDIA: 112 000 ευρώ

Ταινίες με την υποστήριξη του MEDIA που βραβεύτηκαν με το Χρυσό Φοίνικα

2012: Amour – Michael Haneke(Αυστρία/Γαλλία)2009: Das Weisse Band (Le Ruban Blanc) – Michael Haneke(Αυστρία/Γερμανία)
2008: Entre Les Murs – LaurentCantet (Γαλλία)
2007: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (4 Mois, 3 Jours, 2 Semaines) – Christian Mungiu(Ρουμανία)
2006: The Wind That Shakes The Barley (Le Cent Se Lève) – KenLoach (Ηνωμένο Βασίλειο)
2005: L'Enfant – Jean-Pierre και LucDardenne (Βέλγιο)
2002: The Pianist (Le Pianiste) – Roman Polanski(Γαλλία/Γερμανία/Πολωνία/Ηνωμένο Βασίλειο)
2001: La Stanza Del Figlio (La Chambre du Fils)-Nanni Moretti(Ιταλία)
2000: Dancer in the Dark – LarsVon Trier (Δανία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου