Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο, αμείβονται λιγότερο

Η Αυστραλία είναι το "πιο ευτυχές κράτος" του κόσμου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Διαθέτει τον καλύτερο δείκτη ποιότητας ζωής, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Ακολουθούν η Σουηδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. Οι Έλληνες κατατάσσονται κοντά στο μέσο όρο. Ο Δείκτης Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ συγκρίνει 36 χώρες βάσει 11 κριτηρίων: 
Στέγαση, εισόδημα, εργασία, κοινότητα, εκπαίδευση, περιβάλλον, στράτευση των πολιτών, υγεία, ικανοποίηση από τη ζωή, ασφάλεια και ισορροπία εργάσιμης ζωής. Όταν όλα σταθμιστούν εξίσου, οι Αυστραλοί φαίνεται ότι έχουν την "καλύτερη ζωή" για τρίτη συνεχή χρονιά. 
Τα χρήματα και οι δουλειές φαίνεται ότι αποτελούν παράγοντα κλειδί για την ευημερία ενός έθνους. 
Το μέσο καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών στην Αυστραλία είναι 28.884 δολάρια ΗΠΑ, 25% υψηλότερο από το μέσο εισόδημα στον ΟΟΣΑ που ανέρχεται σε 23.047 δολάρια. 
Επιπλέον, 73% των ανθρώπων ηλικίας από 15 ως 64 ετών στην Αυστραλία έχουν μια δουλειά για την οποία πληρώνονται, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 66%. 
Η Αυστραλία όμως παρουσίασε καλές επιδόσεις και στα μη υλικά κριτήρια, όπως η υγεία και η στράτευση των πολιτών. 
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει την έδρα του στο Παρίσι και παρακολουθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο σε 34 χώρες, η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι στις αναπτυγμένες χώρες "νοιάζονται περισσότερο για την ικανοποίηση από τη ζωή τους, την υγεία και την εκπαίδευση απ' ό,τι για τις υλικές ανάγκες τους". 
Οι άνθρωποι στην Ελλάδα εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 1.776 ώρες 
Η Ελλάδα έχει μετρίως καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ευημερία, όπως δείχνει το γεγονός ότι κατατάσσεται κοντά στο μέσο όρο σε μεγάλο αριθμό θεμάτων στο Δείκτη Καλύτερης Ζωής. 

Μέσο εισόδημα 15.890 ευρώ 

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τον δείκτη ευημερίας στην Ελλάδα που προκάλεσε εντύπωση, αναφέρεται ότι το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού στη χώρα μας είναι 20.440 δολάρια ετησίως (15.890 ευρώ), ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23.047 δολάρια το χρόνο). 
Ο ΟΟΣΑ συμπεραίνει μεν ότι οι Έλληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συγκριτικά με το μέσο όρο των μελών του ,ωστόσο εκτιμά ότι μπορούν να στηριχθούν σε μια αίσθηση αλληλεγγύης καθώς το 81% των ανθρώπων πιστεύει ότι γνωρίζει κάποιον στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί σε ώρα ανάγκης. 
Το 71% των ατόμων να δηλώνει ότι έχει περισσότερες θετικές εμπειρίες (αίσθηση ικανοποίησης για μια επιτυχία, ευχαρίστηση κλπ) από αρνητικές (πόνος, ανησυχία , θλίψη, ανία, κλπ). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80%). 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, "τα χρήματα, παρότι δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, είναι ένα σημαντικό μέσο για την επίτευξη υψηλότερων προτύπων διαβίωσης". 

Μόλις το 56% σε αμειβόμενη εργασία 

Στον τομέα της απασχόλησης το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχει σχέση αμειβόμενης εργασίας, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που βρίσκεται στο 66%. Το 66% των ανδρών είναι σε σχέση αμειβόμενης εργασίας, έναντι 45% των γυναικών. 
Παρά ταύτα οι Έλληνες πολίτες εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, σημαντικά περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που φθάνει τις 1.776 ώρες. 
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το 65% των ενηλίκων ηλικίας 25-64 διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που φθάνει το 74%. 
Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια (ανεξαρτήτως φύλου), ένα έτος παραπάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80 χρόνια). Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι 83 σχεδόν χρόνια, έναντι 78 ετών για τους άνδρες. 
Το 69% των Ελλήνων να δηλώνουν ικανοποιημένοι με την ποιότητα της ύδρευσης, ποσοστό κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (84%.). 

Η καλή εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την εύρεση εργασίας 

Στην Ελλάδα, το 65% των ενηλίκων ηλικίας 25-64 ετών έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ - 74%). Το ίδιο ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Όσον αφορά την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, ο μέσος φοιτητής έχει 473 μονάδες στη λογοτεχνία, τα μαθηματικά και τις επιστήμες στο πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών (PISA). 
Η βαθμολογία είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (497 μονάδες). Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, τα κορίτσια ξεπέρασαν τα αγόρια κατά 14 μονάδες, ξεπερνώντας το μέσο όρο του ΟΟΣΑ κατά 9 μονάδες. 
ΠΗΓΗ
news247.gr

και  ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου