Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκό φόρουμ για τον αθλητισμό: Χρυσός ολυμπιονίκης δίνει έμφαση στην αξία της «διπλής σταδιοδρομίας»

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η επιτυχία στον αθλητισμό είναι ένα εισιτήριο για παχυλές αμοιβές και πολυτελή ζωή. Μπορεί αυτό να αφορά λίγους προνομιούχους, αλλά για τους περισσότερους αθλητές η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Όταν τελειώσει η αθλητική τους σταδιοδρομία, πρέπει να βρουν μια «κανονική» θέση εργασίας. Για ορισμένους δεν είναι εύκολο διότι επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους στον αθλητισμό, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εκπαίδευσή τους. Η «διπλή σταδιοδρομία» για αθλητές που στοχεύουν στο συνδυασμό της αθλητικής κατάρτισης με την εκπαίδευση θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα που θα εξεταστούν κατά το φόρουμ του 2013 της ΕΕ για τον αθλητισμό, το οποίο πραγματοποιείται στο Βίλνιους από χθες 30 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα 1η Οκτωβρίου. Ο θρύλος του μπάσκετ και χρυσός ολυμπιονίκης Šarūnas Marčiulionis θα συναντήσει την κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για τον αθλητισμό, σε έναν υψηλού επιπέδου δημόσιο διάλογο σχετικά με τη διπλή σταδιοδρομία κατά τη δεύτερη ημέρα του φόρουμ.Άλλα θέματα υπό συζήτηση θα περιλαμβάνουν το Erasmus+, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, τα τέλη για τις ποδοσφαιρικές μεταγραφές, καθώς και τη νέα πρωτοβουλία «HEPA» που έχει στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ασκούνται περισσότερο και να απολαμβάνουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης που βελτιώνει την υγεία. Για πρώτη φορά, το φόρουμ θα διαθέτει «τοίχο» στο Twitter (hashtag: #EUsportforum) που θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες στο φόρουμ και στους φιλάθλους να παρέχουν άμεση ανάδραση με πληροφορίες και παρατηρήσεις.
Το φόρουμ συμπίπτει με την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών αθλητισμού, όπου επίσης θα παραστεί η Επίτροπος, κ. Βασιλείου. Στο επίκεντρο της άτυπης συνεδρίασης είναι ο προγραμματισμός και η κληρονομιά των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων και η συμβολή του αθλητισμού στην οικονομία.
Η Επίτροπος κ. Βασιλείου σχολίασε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι το φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά στη σημασία της «διπλής σταδιοδρομίας» για τους αθλητές. Για κάθε υπεραθλητή όπως οChristiano Ronaldo, ο Rafael Nadal ή ο Usain Bolt, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι αθλητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής όταν τελειώσει η αθλητική τους σταδιοδρομία, εκτός εάν έχουν εκπαιδευτεί και για μια ζωή εκτός αγωνιστικού χώρου. Προσβλέπω επίσης στην ανάδειξη του νέου μας προγράμματος Erasmus+, το οποίο θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά ειδικό προϋπολογισμό για τον μαζικό αθλητισμό, καθώς και χρηματοδότηση διακρατικών εκστρατειών με στόχο την καταπολέμηση της βίας στον αθλητισμό, της μισαλλοδοξίας και των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων».
Προβλέπεται ότι το Erasmus+ θα διαθέσει περισσότερα από 33 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τον μαζικό αθλητισμό μεταξύ του 2014 και του 2020. Θα στηρίξει διακρατικά σχέδια που στοχεύουν στην τόνωση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ορθών πρακτικών, ειδικές εμπορικές ευρωπαϊκές αθλητικές εκδηλώσεις και την ενίσχυση της βάσης δεδομένων για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα του αθλητισμού. Οι βασικοί δικαιούχοι θα είναι δημόσιοι φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του μαζικού αθλητισμού. Από το 2007 η Επιτροπή έχει παράσχει άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη αθλητικών προγραμμάτων.

Τα επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνουν το πρόγραμμα Erasmus + κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Η σύσταση για τη σωματική άσκηση που προτείνει η Επιτροπή θα μπορούσε να εγκριθεί από το Συμβούλιο πριν από το τέλος του έτους.

Ιστορικό του φακέλου

Οι εκπρόσωποι του αθλητικού κινήματος της Ευρώπης και τα κράτη μέλη συναντώνται στο φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό. Το Φόρουμ, το οποίο συνεδριάζει ετησίως, αποτελεί μια ευκαιρία για να ενημερώσει η Επιτροπή τους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα του αθλητισμού σχετικά με τις τρέχουσες προτάσεις πολιτικής, καθώς και να ακούσει τις απόψεις τους. Συγκεντρώνει 250 εκπροσώπους, καθώς και ηγετικές φυσιογνωμίες διεθνών και ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, οργανώσεις «αθλητισμός για όλους», φορείς διοργάνωσης επαγγελματικών πρωταθλημάτων, σωματεία και αθλητές.
Το φόρουμ για τον αθλητισμό παρουσιάζει, επίσης, προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ετών, με στόχο την στήριξη της καταπολέμησης της βίας και της μισαλλοδοξίας στον τομέα του αθλητισμού, την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού, την καταπολέμηση του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων, την προώθηση της σωματικής άσκησης για την υποστήριξη της ενεργού γήρανσης, την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους αποτελεσματικούς τρόπους για την προώθηση του αθλητισμού σε επίπεδο δήμων και των διασυνοριακών κοινών αθλητικών εκδηλώσεων για όλους σε γειτονικές περιφέρειες και κράτη μέλη.
Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας τον Δεκέμβριο του 2009, η ΕΕ απέκτησε δικαιοδοσία στον τομέα του αθλητισμού. Το άρθρο 165 ΣΛEΕ αναφέρει ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει, να συντονίζει και να συμπληρώνει τις δράσεις αθλητικής πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ. Καλεί επίσης την ΕΕ να συμβάλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών αθλητικών ζητημάτων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αθλητισμού, τις δομές του που βασίζονται στην εθελοντική δραστηριότητα καθώς και τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης στον τομέα του αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου